Seværdigheder

bill.-web-seveardigheder_3-gr  

 bill.-web-seveardigheder_2-gr 

  bill.-web-seveardigheder_1-gr

Seværdigheder i Tønder og omegn
Smukke næsten gennemsigtige kniplinger i unikt design fortæller historien om Tønder, der voksede op omkring knipleindustrien. Sølv, møbler, hollandske fliser og fajance; driftige folk inden for hvalfangst og kvægeksport satte det præg på byen, som i dag ses i den smukke historiske bykerne, der også er rammen om en berømt musikfestival og ditto juleby. Julebyen er smukt repræsenteret året rundt ved den arkitektoniske perle "Det Gamle Apotek", mens det moderniserede "Vandtårnet" indeholder en permanent udstilling om den danske, internationalt berømte møbelarkitekt Hans J. Wegner. Hvert år strømmer par til fra hele verden, for at blive gift i den romantiske Tønder Kommune.

Møgeltønder
Et eventyrslot, en dramatisk historie og en idyllisk landsbygade med historisk kro, gamle smukke huse i Slotsgade - med spøgeri og en fantastisk stemning. Hvad mere skal der til for at skabe et nutidigt eventyr? Byen og regionens store turistattraktion er det kønne Schackenborg Slot. De berømte Guldhorn blev fundet her i Gallehus nordvest for Tønder omkring 1660. Den flot restaurerede lade, Slotfelt under Schackenborg Gods rummer historien om egnens kunst og kultur.

Sort sol
Sort sol er et naturfænomen, der kan opleves forår og efterår, når stærene samles i Tøndermarsken og Ribemarsken i enorme flokke, og gør sig klar til til træk. Stærene kommer fra alle landene omkring Østersøen og Norge. Lige før stærene går ned på jorden for natten, tegner de store flokke fascinerende mønstre på himlen - dette kaldes Sort Sol og kan f.eks. opleves i marsken ved Højer. Sort Sol afsluttes hver aften med at stærene sætter sig til ro i tagrørene, normalt op til en time efter solnedgang. Overnatningsområderne flyttes hele tiden for at snyde rovfuglene, og fordi tagrør efter nogle dages benyttelse brækker, så stæren bogstaveligt talt kommer til at sidde med fødderne i vand.
Sort Sol i Tøndermarsken kan enkelte gange rumme op til en million fugle. Når overnatningsflokken bliver større end 500.000 fugle, splittes flokken dog normalt op, da der bliver for megen indre uro.

Tønder Festival
Tønder Festival rangerer i dag blandt de største og vigtigste folkemusikfestivaler i Europa og er international kendt for den høje kvalitet, der kendetegner de kunstnere, der hvert år engageres til at optræde i Tønder. Musikere fra hele verden kan her opleves inden for såvel traditionelle som de mere rockprægende genrer.

Kilde: Rømø-Tønder Turistforening

Top 5 attraktioner
1. Sort sol
2. Tønder Festival
3. Møgeltønder
4. Vadehavet
5. Jul i Tønder